انتخابات مجلس اروپا: کاهش قدرت احزاب عمده؛ موفقیت سبزها و ملی گراها

به گزارش مجله سویگل، دو بلوک بزرگ راست میانه و چپ میانه در مجلس اروپا اکثریت خود را در خلال افزایش حمایت از لیبرال ها، سبزها و ملی گرایان از دست داده اند.

انتخابات مجلس اروپا: کاهش قدرت احزاب عمده؛ موفقیت سبزها و ملی گراها

به گزارش خبرنگاران، حزب راست میانه مردم اروپا (ای پی پی) همچنان بزرگترین بلوک در مجلس اروپایی خواهد بود و انتظار می رود در حمایت از اتحادیه اروپا یک ائتلاف اکثریت تشکیل دهد.

احزاب لیبرال و سبز شب خوبی را پشت سر گذاشتند، درحالی که ملی گرایان در ایتالیا و فرانسه در آستانه پیروزی هستند.

این انتخابات شاهد بزرگترین درصد مشارکت رای دهندگان در دو دهه اخیر بود.

در بعضی کشورها احزاب پوپولیست پیروزیت هایی به دست آوردند اما عملکرد آنها آن پیروزی قابل توجهی نبود که بعضی پیش بینی می کردند.

در بریتانیا حزب تازه تاسیس بریگزیت که هوادار خروج از اتحادیه اروپاست پیروزی بزرگی ثبت کرد و همزمان با ناکامی بزرگ احزاب محافظه کار و کارگر، لیبرال دموکرات ها هم عملکردی قوی داشتند.

تحلیلگران می گویند که ای پی پی احتمالا با یاری سوسیالیست ها، دموکرات ها و حمایت سبزها و لیبرال ها یک ائتلاف بزرگ تشکیل خواهد داد.

میزان مشارکت برخلاف سیر نزولی انتخابات دهه های اخیر، در میان 28 کشور عضو اتحادیه اروپا به 51 درصد رسید.

سخنگوی مجلس اروپایی نیز گفت، میزان مشارکت در میان 27 کشور بدون بریتانیا طی 20 سال گذشته بیشترین میزان مشارکت و با احتساب بریتانیا می توان گفت مشارکت بین 49 تا 52 درصد بوده است.

تحلیلگران میزان بالای مشارکت را به طیفی از عوامل مختلف از جمله ظهور احزاب عوام گرا و نگرانی فزاینده نسبت به مشکل گرمایش زمین نسبت می دهند.

مجلس اروپایی قوانین اتحادیه اروپا را شکل می دهد و این نتایج نقش مهمی در توزیع پست ها در کمیسیون اروپایی که شاخه اجرایی اتحادیه اروپاست خواهد داشت.

معنی نتایج برای اتحادیه اروپا چیست؟

براساس تخمین های جاری دو بلوک محافظه کار ای پی پی و اس و دی (سوسیالیست ها و دموکرات ها) بدون حمایت سایر گروه ها و احزاب قادر به تشکیل یک ائتلاف بزرگ حاکم نخواهند بود.

پیش بینی می گردد که ای پی پی برنده 179 کرسی گردد که کمتر از 216 کرسی این بلوک در انتخابات سال 2014 است. شمار کرسی های اس و دی هم از 191 به 150 کاهش می یابد.

با این حال همچنان انتظار می رود که احزاب حامی اتحادیه اروپا اکثر کرسی ها را داشته باشند که عمدتا به دلیل پیروزیت های بلوک لیبرال ای ال دی ای به خصوص تصمیم حزب امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه برای پیوستن به این گروه است.

ائتلاف رنسانس تحت رهبری ماکرون در این انتخابات مغلوب حزب راست افراطی گردهمایی ملی مارین لوپن شد.

گای ورهوفستات رهبر ای ال دی ای گفت: برای اولین بار در 40 سال گذشته، دو حزب سنتی، سوسیالیست ها و محافظه کاران، دیگر اکثریت ندارند.

معلوم است که شاهد یک رویداد تاریخی هستیم، چون توازن قوا در مجلس اروپا عوض خواهد شد.

سبزها هم پیروزی های عمده ای ثبت کردند، به طوری که نظرسنجی از رای دهندگان نشان می دهد این گروه شمار کرسی هایش را از 50 به 57 افزایش خواهد داد.

با این حال دستاورد احزاب ملی گرا در ایتالیا، فرانسه و سایر نقاط به معنی نفوذ بیشتر منتقدان اتحادیه اروپاست که خواهان مهار اختیارات آن هستند.

برندگان و بازندگان کیستند؟

طبق گزارش یورو نیوز، این احزاب راست میانه و چپ میانه سال ها است که کنترل مجلس اروپا را در دست داشته اند اما اکنون با افزایش محبوبیت گروه ها و احزاب راست افراطی و ضد اتحادیه اروپا، رقابت تنگاتنگی برای راهیابی به مجلس اروپا در جریان است.

از سوی دیگر، تغییرات آب و هوایی محبوبیت گروه های سبز را نیز افزایش داده است. بر اساس آخرین گزارش های شمار شرکت نمایندگان در این انتخابات برای نخستین بار در تاریخ از زمان برگزاری اولین انتخابات اروپایی در سال 1979 افزایش یافته است.

حزب محافظه کار مردم اتریش به رهبری سباستین کورتس با کسب 34/5 درصد آرا، برنده بزرگ انتخابات اتریش خواهد شد. حزب سوسیال دموکرات این کشور که در جریان انتخابات ریاست جمهوری و مجلسی گذشته بازنده اصلی بود، این بار می تواند با کسب حدود 24/1 درصد آراء دومین جریان اصلی سیاسی این کشور اروپای مرکزی باشد. حزب راست گرای افراطی آزادی اتریش که اخیرا با رسوایی ایبیزاگیت از دولت خارج شد، احتمالا با کسب 17/5 درصد در صندلی سوم قرار می گیرد. انتشار ویدیوی جنجالی از یکی از کادرهای رهبری حزب آزادی احتمالا تاثیر منفی بر این انتخاب گذاشت.

حزب راست گرای افراطی آزادی، نیرومندترین جریان ملی گرای اتریش است. هاینتس کریستین اشتراخه، رهبر این حزب و معاون صدر اعظم آلمان یک هفته پیش از انتخابات مجلس اروپا به دنبال انتشار ویدیوی جنجالی از وی مجبور به کناره گیری از مقام خود شد.

در ویدئوی منتشر شده رهبر حزب راست افراطی آزادی در حال معامله با فردی دیده می گردد که خود را از بستگان یک الیگارک روس معرفی می نماید. هاینتس کریستین اشتراخه در این ویدئو در حال مذاکره بر سر اعطای قراردادهای دولتی در ازای کسب حمایت سیاسی مشاهده می گردد.

قبل از این رسوایی، تخمین زده شده بود که حزب آزادی در حدود 24.5 درصد از آرا را به خود اختصاص خواهد داد. یکشنبه برابر با 5 خرداد ، در آخرین روز انتخابات رسانه های محلی آرای کسب شده این حزب را 17.5 درصد تخمین زدند. به نظر می رسد حزب محافظه کار مردم به رهبری سباستین کورتس، صدر اعظم اتریش با 34.5 درصد پیشتاز انتخابات و حزب سوسیال دموکرات در مقام دوم واقع شده است.

نتایج شمارش 97 درصد آرا در بلژیک نشانگر پیروزی احزاب متعدد ملی گرای فلامان (هلندی زبان) در این کشور است. سه حزب عمده این گروه قومی زبانی نزدیک به 27 درصد آراء را کسب نموده اند. بسیاری امیدوار بودند حزب سبز بتواند با تکیه بر حضور قوی در انتخابات محلی، پیروز انتخابات مجلس اروپا باشد. در سال 2014 این حزب توانست تنها 6.6 درصد از آراء را از آن خود کند. در بلژیک نیز هم چون دیگر کشورهای اتحادیه اروپا احزاب راست در حال قدرت دریافت هستند. پیش بینی شده است حزب ولامز بلاگ، حزب راست افراطی بلژیک 14.8 درصد از آرا را به خود اختصاص دهد. در حالی که پنچ سال پیش در انتخابات محلی توانسته بود تنها 4.2 درصد از آرا را کسب کند.

در بلغارستان دو حزب پشتییان اتحادیه اروپا یعنی شهروندان برای توسعه اروپایی با 31/6 درصد و حزب سوسیالیست با 24/30 درصد آراء پیروز این انتخابات هستند. با اینکه در این کشور شرکت در انتخابات اجباری است، در سال 2014 تنها 35.84 درصد از واجدین شرایط رای در انتخابات شرکت کردند.

انتظار می رفت آرای انتخابات مجلس اروپا در بلغارستان بین حزب راست میانه روی جی یی آر بی (GERB) و حزب ائتلافی سوسیالیست تقسیم گردد. جوان ترین نماینده در مجلس اروپا، آندری نواکوف 30 ساله اهل بلغارستان است.

حزب اتحاد دموکراتیک، جریان اصلی محافظه کار به همراه حزب سوسیال دموکراتیک به ترتیب با 23/43 و 18/38 درصد آرا پیشتاز انتخابات در کرواسی هستند. تنها 32 درصد شهروندان این کشور در انتخابات مجلس اروپا شرکت کردند.

دومین عضو جدید اتحادیه اروپا کرواسی است. پیش از این هم انتظار می رفت که تعداد زیادی در انتخابات مجلس اروپا در این کشور شرکت ننمایند. در سال 2014، تنها 25 درصد از واجدین شرایط رای در انتخابات شرکت کردند که حتی از متوسط میزان مشارکت در انتخابات مجلس اروپا پایین تر بود.

حزب حاکم اتحاد دموکراتیک قبرس (محافظه کار) با کسب 29 درصد آرا پیشتاز است. حزب مترقی کارگران (کمونیست) با 27/5 درصد در صندلی دوم واقع شده است.

این جزیره کوچک در مجلس اروپا صاحب شش کرسی است و اگر نامزد ترک تبار این جزیره بتواند به مجلس اروپا راه یابد، پیروزی تاریخی خواهد بود.

قبرس به دو بخش ترک نشین و یونانی تقسیم می گردد. بیش از 80 هزار از شهروندان ترک تبار قبرس واجد شرایط رای هستند.

پیش بینی می شد حزب حاکم، با 32.5 درصد پیشتاز انتخابات باشد.

در جمهوری چک دو حزب لیبرال محافظه کار آنو (آری) و دموکراتیک مدنی با کسب 21/2 و 14/5 درصد آراء برندگان اصلی انتخابات مجلس اروپا هستند.

شهروندان جمهوری چک روز آدینه و شنبه در انتخابات شرکت کردند.

انتظار می رفت حزب حاکم -حزب عوامگرای ای آن او- بیشترین آرا را به خود اختصاص دهد. از سوی دیگر، حزب دزدان دریایی چک نیز شانس زیادی برای به دست آوردن کرسی در مجلس اروپا دارد. این حزب، حزب ضد ساختار و ضد فساد مالی است.

در انتخابات مجلس اروپا، احزاب متعدد و جدیدی شرکت کردند. از جمله حزب آزادی و دموکراسی مستقیم که حزبی ضد اتحادیه اروپا است انتظار می رود اولین کرسی های خود را در انتخابات سال جاری کسب کند.

حزب لیبرال دموکرات و سوسیال دموکرات دانمارک با 23/5 و 21/5 درصد آرا مکان های اول و دوم انتخابات مجلس اروپا را به خود اختصاص دادند. سبزها صندلی سوم را کسب کردند.

بیم آن می رفت که نزدیکی زمان برگزاری انتخابات مجلس اروپا با انتخابات محلی دانمارک منجر به عدم شرکت شهروندان در این انتخابات اروپایی گردد.

بسیاری از شهروندان این کشور می گویند که بیشتر به انتخابات محلی توجه می نمایند. پیش بینی می شد که حزب راست افراطی استرام کورس که مبلغ اخراج 700 هزار مسلمان از این کشور است، صاحب کرسی در انتخابات مجلسی دانمارک گردد.

حزب لیبرال اصلاح با کسب 26/2 درصد آرا صدرنشین انتخابات در استونی است. حزب سوسیال دموکراتیک همین کشور با 23/3 درصد آرا در صندلی دوم واقع شده است. حزب میانه با 14/4 درصد آرا سوم است. راست گراهای افراطی در حزب مردم با سه برابر کردن آرای خود، 12/7 درصد آرا را کسب می نمایند.

حزب راست افراطی این کشور موسوم به حزب مردم محافظه کار استونی در انتخابات مجلسی در مقام سوم نهاده شد که منجر به کسب کرسی در ائتلاف حاکم شد.

حال با این پیروزی، سوال این است که آیا این حزب در انتخابات مجلس اروپا نیز پیروز خواهد بود؟

در انتخابات سال 2014، این حزب صاحب چهار درصد از آرا شد. انتظار می رود در این انتخابات 17 درصد از آراء را به خود اختصاص دهد.

حزب ائتلاف ملی، جریان اصلی راست میانه با کسب 20/10 درصد آرا پیشتاز انتخابات مجلس اروپا است. احزاب سوسیال دموکرات و جبهه سبز با کسب 15/10 درصد آرا در مکان های دوم و سوم قرار دارند. حزب میانه با 14/30 درصد آرا در صندلی چهارم قرارد دارد. حزب راست گرای افراطی فنلاندی های واقعی با 14/10 درصد آرا می تواند 2 کرسی در مجلس اروپا را به خود اختصاص دهد.

انتظار می رود در انتخابات مجلس اروپا در این کشور، احزاب سبز برنده باشند.

پیش بینی ها حاکی از پیروزی حزب محیط زیستی این کشور با 17.2 درصد از آرا و دستیابی به مقام دوم درمیان احزاب این کشور انتخابات مجلس اروپا است.

در این کشور نیز نزدیکی زمان برگزاری انتخابات محلی، از میزان مشارکت در انتخابات مجلس اروپا خواهد کاست.

بر اساس آرای شمرده شده که نتیجۀ آن روز شنبه منتشر شد، حزب سبز ایرلند توانسته است رقبا را پشت سر گذاشته و وارد مجلس اروپا گردد.

این اولین بار در 20 سال گذشته است که سبزهای ایرلند وارد مجلس اروپا می شوند؛ رویدادی که دستاوردی بزرگ برای آنها محسوب می گردد.

با سرانجام مهلت اخذ رای در ساعت 11 شب در ایتالیا، نتایج اولیه نشانگر پیشتازی حزب راست گرای افراطی لگا به رهبری ماتئو سالوینی، وزیر کشور است. براساس تخمین های اولیه رقابت تنگانگی میان حزب دموکرات (چپ میانه) و جنبش پنج ستاره برای صندلی دوم در میان است.

آینده دولت ایتالیا به نتایج انتخابات مجلس اروپا گره خورده است.

در حزب حاکم لگا و جنبش پنج ستاره هفته های گذشته را صرف اختلافات و دعوا بر سر تمام مسائل سیاسی کشور کردند.

آخرین پیش بینی ها قبل از انتخابات حاکی از پیشتازی حزب لگا به رهبری ماتئو سالوینی با کسب 30 درصد از آراء بود. در حالی که حزب لیگ شمال (لگا) در سال 2014 تنها شش درصد از آرا را به خود اختصاص داد.

در آلمان دو حزب عمده میانه گرا متحمل ضرباتی شدند. میزان آرای حزب دموکرات مسیحی صدراعظم آنگلا مرکل از 35 درصد در سال 2014 به 28 درصد افت کرد درحالی که آرای حزب چپ میانه سوسیال دموکرات از 27 درصد به 15.5 درصد رسید.

عملکرد حزب عوام گرای ای اف دی آلمان بدتر از انتظار بود به طوری که پیش بینی می گردد ده و نیم درصد آرا را کسب کند که البته بهتر از نتایج 2014 برای این حزب است.

در بریتانیا حزب نوپای بریگزیت به رهبری نایجل فاراژ با کسب 32 درصد آرا پیشتاز شد و لیبرال دموکرات ها هم بر کرسی های خود اضافه نمودند. اما دو حزب اصلی محافظه کار و کارگر متحمل شکست های قابل توجهی شدند.

از سوی دیگر در میان نتایج ناهمگون برای احزاب راست افراطی، حزب گردهمایی ملی - سابقا جبهه ملی - مارین لوپن پیروزی خود با 24 درصد آرا در مقابل آرای 22.5 درصدی ائتلاف رنسانس ماکرون را جشن گرفت.

لوپن ضمن اعلام پیروزی خود بر ماکرون اظهار کرد، هیچ راهی در مقابل ماکرون جز منحل کردن مجلس ملی باقی نمانده است.

یک مقام دولت این نتایج را مایوس نماینده اما نسبت به نتایج قبلی کاملا آبرومندانه توصیف کرد.

در مجارستان حزب ضدمهاجرت فیدز ویکتور اوربان با 52 درصد آرا 13 کرسی از 21 کرسی این کشور را به دست آورد و از برندگان مهم این شب بود.

اوربان گفت: ما کوچک هستیم اما می خواهیم اروپا را عوض کنیم. وی اضافه نمود که این انتخابات آغاز عصر تازه ای علیه مهاجرت است.

در اسپانیا حزب حاکم سوسیالیست با 32.8 درصد آرا برنده تعیین انتخابات بود و 20 کرسی به دست آورد، درحالی که حزب راست افراطی واکس پنجم شد و سه کرسی به دست آورد.

در یونان پس از پیروزی حزب مخالف محافظه کار دموکراسی نو، الکسیس سیپراس نخست وزیر خواهان انتخابات زودهنگام شد. میزان آرای این حزب 33.5 درصد در مقابل 20 درصد برای حزب سیریزای نخست وزیر بود.

مسائل مالی و اختلافات سیاسی بر سر تعویض نام مقدونیه شمالی، از شدت تمرکز بر روی مسائلی در سطح اروپا به شدت کاسته است.

انتخابات مجلس اروپا در حالی در لهستان برگزار گردید که دو انتخابات دیگر در راه است. انتخابات مجلس ملی لهستان در پاییز و انتخابات ریاست جمهوری سال آینده.

بعضی از نتایج نظرسنجی ها در خروجی صندوق های رای نشان از شکست حزب حاکم، حزب قانون و عدالت که حزبی ضد اتحادیه اروپا است- دارد.

پرتغال از معدود کشورهای اروپایی است که حزب راست گرای افراطی اش عملکرد قوی نداشته است. این انتخابات فرصتی شد برای بالا آمدن حزب راست افراطی بس است.

با توجه به در پیش بودن انتخابات محلی در پرتغال تبلیغات انتخاباتی حزب بس است بیشتر به حمله به مواضع حزب سوسیالیست حاکم در مسائل داخلی کشور پرداخت.

حزب حاکم سوسیال دموکرات رومانی بر سر فساد مالی و حاکمیت قانون با بروکسل اختلاف دارد. باید دید اعتراضات ضد دولتی و مسائل داخلی چه تاثیری بر انتخابات مجلس اروپا می گذارد. حزب ملی لیبرال که حزبی هوادار اتحادیه اروپا است در رقابت تنگاتنگی با حزب حاکم است.

در اسلواکی در انتخابات سال 2014 تنها 13.05 درصد از واجدین شرایط رای در انتخابات شرکت کردند. باید دید سال جاری میزان مشارکت در انتخابات چقدر تغییر می نماید.

حزب ترقی خواه که حزب رئیس جمهوری تازه انتخاب شده این کشور نیز است در این انتخابات با حزب راست گرای اسلواکی ما که حزبی ضد اتحادیه اروپا است رقابت دارد.

شهروندان اسلونی میزان مشارکت پایینی در انتخابات مجلس اروپا دارند. چندین حزب چپ گرای اصلی دارد که با حزب راست گرای دموکرات اسلونی رقابت می نمایند.

مجلس اروپایی که مقر آن در بروکسل و استراسبورگ است 751 کرسی دارد که نمایندگان آن برای دوره های پنج ساله انتخاب می شوند. آنها نمایندگان شهروندان 28 عضو اتحادیه اروپا هستند.

یکی از وظایف اصلی مجلس اروپایی آنالیز و تصویب قوانینی است که کمیسیون اروپایی پیشنهاد می نماید.

مجلس همچنین مسؤول انتخاب رئیس کمیسیون اروپایی و تایید بودجه اتحادیه اروپاست.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 5 مرداد 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: soiigle.ir شناسه مطلب: 199

به "انتخابات مجلس اروپا: کاهش قدرت احزاب عمده؛ موفقیت سبزها و ملی گراها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "انتخابات مجلس اروپا: کاهش قدرت احزاب عمده؛ موفقیت سبزها و ملی گراها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید