ایران؛ 44 کلیسای ثبت ملی شده و 4 کلیسای ثبت جهانی شده ، کدام کلیساهای ایران ثبت جهانی شدند؟
به گزارش مجله سویگل، خبرنگاران: 500 کلیسا در ایران وجود دارد که از این میان 44 کلیسای تاریخی به ثبت ملی رسیده و 4 کلیسا نیز در لیست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده اند. خبرنگاران اکنون و در آستانه شروع سال نو میلادی، نگاهی به 4 کلیسای ثبت جهانی شده ایران انداخته است که بیشتر آن ها در استان آذربایجان غربی در شهرهای ماکو و چالدران قرار دارند.
کلیسای قره کلیسا (تادئوس مقدس)
کلیسای تادئوس مقدس یا قره کلیسا در شهرستان چالدران و روستایی به همین نام واقع شده است. قره کلیسا از مهم ترین کلیساهای مسیحیان دنیا است که سالانه ارامنه بسیاری برای زیارت آن به این روستا سفر می نمایند. قره کلیسا معماری بی نظیری دارد و از مهم ترین شاخصه های منحصربه فرد آن، تزئین دیوارها با تصاویر داستان هایی از شاهنامه فردوسی است. ارامنه معتقدند این کلیسا بر قبر یکی از حواریون مسیح ساخته شده است.
کلیسای استپانوس مقدس (سنت استفان)
کلیسای سنت استپانوس یا استپانوس مقدس در استان آذربایجان شرقی و در 17کیلومتری شهر جلفا در منطقه صومعه سرخ (قزل وانک) واقع شده است. کلیسای سنت استپانوس مقدس دومین کلیسای مهم مسیحیان شاخه گریگوری بعد از قره کلیسا است. این بنا در قرن نهم میلادی ساخته شد، اما به علت زلزله خسارت های بسیار دید و در دوران صفویه بازسازی و بازسازی شد. این کلیسا همزمان با قره کلیسا ساخته شده و سبک معماری آن تلفیقی از شیوه های مختلف معماری اورارتو، اشکانی و رومی است.
کلیسای زور زور (مریم مقدس)
ساخت کلیسای زور زور در سال1298 میلادی به وسیله اسقف اعظم سنت تادئوس به نام زکریا شروع شد و به یکی از مراکز آموزش مذهبی، فرهنگی و ادبی ارامنه تبدیل شد. ساخت کلیسای زور زور در سال1314 میلادی انتها یافت. این کلیسا تا اوایل قرن هفدهم و در طول جنگ های ایران و عثمانی به فعالیت خود ادامه داد، اما از آن موقع به بعد رها و منسوخ شد. سال1988، احتمال غرق شدن کلیسا در سد بارون مطرح شد و سازمان میراث فرهنگی با همراهی این ساختمان تاریخی را به طور کامل جابه جا کرد.
کلیسای چوپان (آندره ورتی مقدس)
کلیسای چوپان یک بنای دوره صفوی است که در جلفا و در کنار رود ارس درست در مسیر کلیسای سنت استپانوس واقع شده است. این کلیسا از آن جهت کلیسای چوپان نام گرفته که در چراگاه منطقه دره شام بنا شده بود و محل عبادت چوپان های ارمنی این منطقه بود. روایت دیگری وجود دارد که براساس آن، این کلیسا از آن جهت که به وسیله 2برادر چوپان ساخته شده است به این نام شناخته می گردد. این کلیسا در سال1518 میلادی احداث و در سال1836 میلادی بازسازی شده است. کلیسای چوپان در زبان محلی به ناخیرچی مشهور است.
منبع: صدای میراث