قره قات و خواص دارویی قره قات و خواص دارویی

به گزارش مجله سویگل، قره قات یا قارا قات میوه ای جنگلی است که بومی اروپای غربی و شمال کشورهای ایتالیا، اسپانیا، لهستان و پرتغال است. قره قات در جنگل های منطقه ارسباران، مخصوصا جنگلهای اطراف روستای عباس آباد، نیز به وفور یافت می گردد. ارتفاع بوته قره قات 1-1.5 متر است و گاهی تا به دو متر نیز می رسد. شکوفه ها، بعلت رنگ زرد مایل به سبز شان تا حدی نامرئی هستند. میوه ها در خوشه های آویخته پدید می آیند.

قره قات و خواص دارویی قره قات و خواص دارویی

قره قات و خواص دارویی

به گزارش خبرنگاران به نقل از ساعد نیوز قره قات یا قارا قات میوه ای جنگلی است که بومی اروپای غربی و شمال کشورهای ایتالیا، اسپانیا، لهستان و پرتغال است. قره قات در جنگل های منطقه ارسباران، مخصوصا جنگلهای اطراف روستای عباس آباد، نیز به وفور یافت می گردد. ارتفاع بوته قره قات 1-1.5 متر است و گاهی تا به دو متر نیز می رسد. شکوفه ها، بعلت رنگ زرد مایل به سبز شان تا حدی نامرئی هستند. میوه ها در خوشه های آویخته پدید می آیند.

هر خوشه 3-10 میوه قرمز شفاف با قطر 8-12 میلیمتر را شامل می گردد. هر درختچه 3-4 کیلو در سال میوه می دهد. میوه ها در اواسط تابستان می رسند.

طعم میوه قره قات ترش است. این میوه در کشورهای اروپایی برای درست کردن مرباهای نسبتاً گران قیمت مورد استفاده قرار می گیرد. علی رغم اینکه کاشت و نگهداری قره قات چندان سخت نیست، این میوه حتی در اروپا نیز کمیاب است. در ایران، خشک شده قره قات در عطاری ها یافت میگردد.

خواص درمانی

دم کرده قره قات را برای رقیق کردن خون تجویز می نمایند و اعتقاد بر آن است که خوردن آن از سکته قلبی ممانعت می نماید.

ترکیبات مهم این میوه جنگلی:

دانه ی قره قات حاوی حدود 88 درصد آب است. بقیه مواد شامل آنتوسیانین که در میوه های تازه 1/0 تا 25/0 درصد در نوسان بوده، ولی در عصاره غلیظ شده ی این میوه، 25 درصد می باشد.

بیشتر این آنتوسیانین ها به شکل گلوکزید هستند و تنها مقدار کمی در طبیعت و در این گیاه به صورت آزاد می باشند. حدود 15 آنتوسیانوزید که اجسام فعال گیاه می باشند، در این گونه از قره قات شناسایی شده است، برخی گیاهان دیگر از جمله گونه های دیگر قره قات، Ribes nigrum و انگور دارای آنتوسیانین های مشابهی هستند. میوه ی هر سه گیاه مذکور در اروپا به صورت دارویی مصرف می گردد.

ترکیبات دیگر قره قات شامل تانن ها(که عمدتا از نوع کاتشول می باشند)، تری ترپنوئیدها، کربوهیدرات به مقدار حدود ده درصد، مقدار کمی پروتئین، فیبر، اسید های آسکوربیک (2 تا 10 میلی گرم در صد گرم)، سیتریک، مالیک، کینیک و مقدار کمی بنزوئیک و گلوکورونیک، گلوکزید لیپتوزین، مقدار کمی آلکالوئید، پکتین و فلاونوئیدها هستند.

معرفی یک میوه بنفش و ترش

  • میوه ای جنگلی است که بومی اروپای غربی و شمال کشورهای ایتالیا، اسپانیا، لهستان و پرتغال است و در جنگل های شمال ایران می روید.
  • ارتفاع بوته قره قات 1-1.5 متر است و گاهی تا به دو متر نیز می رسد.
  • شکوفه ها، به علت رنگ زرد مایل به سبزشان تا حدی نامرئی هستند.
  • میوه ها در خوشه های آویخته پدید می آیند. هر خوشه ، 3-10 میوه قرمز شفاف با قطر 8-12 میلی متر را شامل می گردد.
  • هر درختچه ، 3-4 کیلو میوه در سال می دهد.
  • میوه ها در اواسط تابستان می رسند.
  • طعم میوه قره قات ترش است.
  • این میوه در کشورهای اروپایی برای درست کردن مرباهای نسبتاً گران قیمت مورد استفاده قرار می گیرد. علی رغم اینکه کاشت و نگهداری قره قات چندان سخت نیست، این میوه حتی در اروپا نیز کمیاب است.
  • قسمت مورد استفاده قره قاط، میوه خشک و نیز گاهی اوقات برگهای خشک شده آن می باشد .

خواص قره قات را بدانید

  1. مهم ترین خاصیت آن کاهش قند خون و کاهش فشارخون است.
  2. این گیاه موجب تصفیه خون می گردد و مقوی جگر و دل است.
  3. برگ آن در برطرف ناراحتی های مثانه و مجاری ادرار مفید است.
  4. قره قاط را انسولین گیاهی می نامند و بر اساس تحقیقات متعدد تاثیر آن در تنظیم قند خون در بیماران دیابتی به اثبات رسیده است.
  5. شربت میوه آن نیز بهترین نوشیدنی برای بیماران تب دار است.
  6. و به دلیل دارا بودن خواص ضد باکتریایی در درمان عفونت های معده و روده قابل توصیه است.
  7. مصرف قره قاط تأثیرات بالقوه ای در محافظت از دندان و درمان امراض لثه و بافت استخوانی آن داشته باشد و از بیماری های لثه جلوگیری کند.
  8. بهبود فعالیت های مغزی را به دنبال دارد و در پیشگیری از آلزایمر به خوبی عمل می نماید.
  9. حکمای طب سنتی میوه این گیاه را برای قطع خون ریزی از سینه نافع می دانند و دم کرده برگ آن را نیز برای تورم قولون و برطرف اسهال توصیه می کردند.
  10. آنالیز ها نشان داده است که میوه این گیاه تأثیر مفیدی در تنظیم عمل دفع و جلوگیری از عفونی شدن مواد زاید دفعی در متبلایان به بواسیر دارد و همچنین در برطرف نفح و گازهای معده و تحریک اشتها مفیداست
  11. از برگ گیاه قره قاط قرمز در برطرف رماتیسم، نقرس، دردهای ناشی از سنگ کلیه، سرفه و تب های مخاطی استفاده می گردد

موارد منع مصرف این میوه

  • مصرف آن برای افراد با سابقه سنگ کلیه یا سنگ کیسه صفرا ممنوع بوده و این افراد از زیاده روی در مصرف آن باید اجتناب نمایند.
  • این گیاه را نباید همزمان با املاح آهن، ژلاتین و آلبومین مصرف کرد.

شیوه استفاده

  • یک استکان آب سرد بر روی 5 تا 10 گرم از خرد شده میوه ها ریخته و به مدت 10 دقیقه می جوشانیم؛ سپس همان طور که گرم است، آن را صاف کرده و میل می کنیم.
  • مقدار مصرف از برگ خشک این گیاه 8-4 گرم چهار بار در روز است. برای این کار 20 گرم برگ خشک را در 1000 گرم آب جوش دم کرده و چند فنجان در روز مصرف گردد.
منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 8 آذر 1399 بروزرسانی: 8 آذر 1399 گردآورنده: soiigle.ir شناسه مطلب: 1243

به "قره قات و خواص دارویی قره قات و خواص دارویی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "قره قات و خواص دارویی قره قات و خواص دارویی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید